Tehnologija, mediji i telekomunikacije

Među svojim klijentima imamo i startapove i neke od najvećih tehnoloških i medijskih kompanija u Srbiji. Mnoge od njih su klijenti advokatske kancelarije Milošević već dugi niz godina, prepoznavši vrednost strateških, taktičkih i tehničkih saveta koje im pružamo. Takođe zastupamo veliki broj investitora visokog profila – od istaknutih fondova u ranoj fazi i firmi sa preduzetničkim kapitalom do korporativnih investitora i suverenih fondova za upravljanje bogatstvom. Naš tim u ovoj oblasti ima odlično poznavanje industrije, ekspertizu u pogledu disruptivnih tehnologija, i međunarodne veze sa posrednicima i investitorima.

Pružamo pravna rešenja svojim klijentima u kompleksnim transakcijama koje podrazumevaju više jurisdikcija, i to:

  • Pripremamo predloge sporazuma vezanih za IT usluge, uključujući sporazume vezane za softverske i hardverske komponente, sporazume o pružanju spoljnih usluga, i sporazume o licenciranju.
  • Analiziramo proces rada radi utvrđivanja mogućih pravnih dilema u kontekstu lokalnog zakonodavstva, kao i mogućih sporova na temu intelektualne svojine i zaštitnog znaka, odnosno nepravilnosti u pogledu zaštite podataka.
  • Analiziramo status usaglašenosti proizvedenih, uvezenih i/ili izvezenih hardverskih i softverskih komponenti sa regulativom, i pružamo smernice sa ciljem obezbeđivanja stabilnog toka poslovanja.
  • Vršimo komparativne analize lokalnog zakonodavstva, međunarodnih sporazuma, direktiva i sporazuma u cilju minimiziranja pravnih rizika i pružamo mogućnost klijentima da bolje razumeju pravno okruženje, uz mapiranje puta kroz regulativu kako bismo im pomogli da uspešno strukturiraju svoje poslovanje.
  • Pružamo sveobuhvatnu pravnu pomoć na jednom mestu tehnološkim startap kompanijama.

U ovoj sve značajnijoj oblasti, tim advokatske kancelarije Milošević pruža pravne savete svojim klijentima koji se svakodnevno susreću sa pitanjima telekomunikacionog prava, i to:

  • Pratimo razvoj i promene u zakonodavstvu i izveštavamo o novinama u pravnom okruženju.
  • Pripremamo predloge sporazuma specifičnih za ovaj sektor, uključujući izmeštanje infrastrukture, usluge skladištenja podataka na „oblaku“, upravljanje mrežama, i analiziramo ove aktivnosti detektujući potencijalne pravne rizike i probleme u kontekstu lokalnih zakonskih propisa.
  • Pripremamo i podnosimo prijave pred nadležnim državnim vlastima.
  • Pružamo pravne savete u vezi sa administrativnim i tehničkim aspektima sporova u telekomunikacionom sektoru.

Advokatska kancelarija Milošević poseduje bogato znanje i iskustvo u oblasti medijskog prava u Srbiji. Bavimo se svim pitanjima u vezi sa medijskim pravom i zastupamo domaće i međunarodne klijente koji posluju u širokom spektru sektora medijske industrije. Sarađujemo sa klijentima na brojnim projektima u vezi sa medijskom produkcijom, uključujući pokretanje novih medijskih platformi, sporazume o distribuciji, a uspešno zastupamo klijente i pred sudskim vlastima u Srbiji na svim nivoima.

Mediji spajaju informatiku, komunikacije i sadržaj, što je direktna posledica digitalizacije medijskog sadržaja i popularizacije interneta. Konvergencija medija dovodi do transformacije ustanovljenih industrija, usluga i poslovnih praksi, čime omogućava da potpuno novi formati stupe na scenu.